Kevesebb hozzáadott cukrot!

Kisebb mértékű cukorfogyasztást szorgalmaz az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hogy csökkenjen a túlsúly és az elhízás, valamint a fogszuvasodás előfordulási aránya.

A WHO újonnan kiadott irányelvében azt javasolja, hogy a felnőttek és a gyermekek csökkentsék a napi hozzáadott cukorfogyasztásukat teljes energia-felvételük kevesebb, mint 10 százalékára.

Az új irányelvek az élelmiszerekhez, italokhoz, az ipari feldolgozás, a főzés során és a fogyasztó által hozzáadott cukor - a monoszaharidok (mint a glükóz/szőlőcukor és a fruktóz/gyümölcscukor) és a diszaharidok (mint a nád-, a maláta- és a répacukor) valamint a mézben, a szirupokban és a gyümölcslevekben, gyümölcslé-koncentrátumokban lévő cukrok fogyasztására vonatkoznak. A WHO irányelvei nem vonatkoznak a friss gyümölcsökből és zöldségekből származó cukorra, a tejben természetesen formában meglévő cukorra (laktóz), mivel nincs bizonyíték arra, hogy ezeknek a fogyasztása károsan hatna az egészségre.

A naponta elfogyasztott cukormennyiség többségét a feldolgozott ételek "rejtik", amelyeket általában nem sorolnak az édességek körébe. Néhány példa: egy nagykanál ketchup mintegy 4 gramm (kb. egy teáskanálnyi), míg egy doboz cukorral édesített üdítőital akár 40 grammnyi (10 teáskanálnyi) hozzáadott cukrot is tartalmazhat - hívták fel a figyelmet a szakemberek.

A WHO szerint, ha sikerül a kellő mértékben csökkenteni a cukorfogyasztást, csökkenni fog a túlsúly és az elhízás, valamint a fogszuvasodás előfordulási aránya. További előnyökkel járna, ha a fogyasztást 5 százalék alá sikerülne csökkenteni, ami naponta körülbelül 25 gramm (6 teáskanál) cukor elfogyasztásának felel meg.

kapcsolódó cikkek