Vigyázzon a szívére, ha várandósan cukorbeteg volt!

Friss kutatás igazolja, hogy a terhességi cukorbetegség megnöveli a később kialakuló 2-es típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma kockázatát, ezáltal a szív-ér rendszeri betegségekét is.

A várandósság alatti magas vércukorszint, azaz a gesztációs (terhességi) cukorbetegség a szülés után általában megszűnik. A Journal of the American Heart Association című folyóiratban megjelent, Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA) nevű tanulmányban a kutatók 898, 18-30 éves nőnél vizsgálták meg a szívbetegségek kockázati tényezőit még a várandósság előtt. Ezt követően a legtöbb nő gyermeket vállalt. Az édesanyákat ezután a vizsgálatban húsz éven át követett nyomon. Közülük a várandósság alatt 119 kismamánál, vagyis 13%-uknál alakult ki cukorbetegség.

A részt vevőknél szülés után átlagosan 12 évvel megmérték a nyaki verőér falának vastagságát, ami nőknél a szívroham egy korai előjele lehet. Azok között, akiknél a kutatás húsz éve kizárólag terhességi cukorbetegséget állapítottak meg, vastagabb érfalat mértek. A különbséget nem lehetett sem az elhízás, sem a szívbetegségek más, a várandósságok előtt szűrt kockázati tényezője számlájára írni.

Erica Gunderson, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy ez az eredmény arra utal, hogy a terhességi cukorbetegségnek hatása lehet az érelmeszesedés kialakulására. A terhességi cukorbetegség tehát a szív- és érrendszeri betegségek korai kockázati tényezője lehet.

 

Forrás:

http://jaha.ahajournals.org/content/3/2/e000490.full

kapcsolódó cikkek
Beteggé tehet a sok ülés
A mozgásszegény életmód bizonyítottan hozzájárul több krónikus betegség (kóros elhízás, mozgásszervi, szív- és érrendszeri, daganatos betegségek, csontritkulás, cukorbetegség, stb.) kialakulásához.