Az Ornish-féle életmódprogram ismertetése

A dr. Dean Ornish amerikai kardiológus által összeállított életmódterápia részét képező, később ötfokozatúvá módosított étrend a kutatások alapján hatékony védelmet nyújthat a szív-ér rendszeri, daganatos betegségek és a cukorbetegség megelőzésében, valamint kezelésében is.

Szerző: Schmidt Judit | Lektor: Kiss-Tóth Bernadett, Dr. Palik Éva
Publikálás dátuma: 2015-07-03

Az étrend és az életmódprogram többi eleme segítségével (vagyis ha a megfelelő mozgásra, stresszkezelésre és a társas támogatottságra is figyelünk) akár vissza is fordíthatóak a korábban csak műtéti kezeléssel, gyógyszerekkel gyógyítható problémák.

Dr. Dean Ornish

Dr. Dean Ornish (amerikai kardiológus professzor, University of California, San Francisco) tanulmányai arra engednek következtetni, hogy az étrend zsír- és koleszterintartalmának jelentős mértékű csökkentése mérhetően csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezáltal elkerülhetővé és kezelhetővé válik a rettegett infarktus vagy éppen a hirtelen szívhalál is. Ezt ugyanakkor Dr. Ornish nem csak az étrend, hanem az általa kidolgozott életmódrendszer összes elemének - amelybe a rendszeres mozgás, a relaxáció, a meditáció és egy ún. támogató csoportban való részvétel is beletartozik - együttes gyakorlása által kifejtett pozitív hatásnak tudja be.

Nobel-díjas felfedezés

Dr. Dean Ornish több mint harminc évvel ezelőtt kezdte meg kutatásait, amelyek során klinikai vizsgálatokkal is igazolta, hogy a súlyos koszorúér-betegség progressziója átfogó életmódváltással megállítható, sőt bizonyos mértékben vissza is fordítható gyógyszerek, illetve sebészeti beavatkozás nélkül. Eredményei igazolták, hogy egyes életmódtényezők, amelyek bizonyítottan kapcsolhatóak a kardiovaszkuláris és daganatos betegségek kockázatának fokozásához, jelentősen - de úgy tűnik, reverzibilisen - hatnak a telomerek „karbantartási rendszerére”.

Ennek felelnek meg Dr. Ornish és munkatársa, Dr. Elizabeth H. Blackburn (University of California, San Francisco) első eredményei a diéta- és életmódváltás telomerázaktivitást emelő hatására vonatkozóan.

A telomer a kromoszómák végeinek genetikai információt nem hordozó védősapkája. Ha a kromoszómát egy felcsavart cipőfűzőhöz hasonlítjuk, akkor a telomer a cipőfűző végén található műanyag vég, amelynek a belsejét egy hosszan (több ezerszer) ismétlődő 6 betűs kódot tartalmazó DNS lánc alkotja, kívülről pedig egy fehérjeborítás védi.

A telomeráz egy olyan enzim, amely a teloméra felépítését végzi. Erre azért van szükség, mert sejtosztódáskor, a kromoszóma másolásának következtében, a telomer végződésből mindig letörik egy kis darab. Ez a telomerrövidülés az öregedési folyamat része.

A kutatók prosztatarákos betegek vérből származó sejtjeit vizsgálták három hónapon át tartó intenzív és szigorúan kontrollált komplex életmód-változtatás után. Az intenzív életmód-változtatás szignifikánsan emelte a telomeráz enzim aktivitását (három hónap alatt 30 %-kal), ezáltal segítette a sejtek épségének megőrzését.

Elizabeth H. Blackburn munkatársaival, Carol W. Greiderrel (John Hopkins School of Medicine, Baltimore) és Jack W. Szostakkal (Harvard Medical School) 2009-ben megosztott orvosi (és élettani) Nobel-díjat kapott annak a felfedezéséért, hogy a telomérek a telomeráz enzim révén védik a kromoszómákat.Ezzel  megdőlni látszott az addigi nézetünk, miszerint a génjeikben kódolt információk révén sorsunk „eleve elrendeltetett”. Mára már tudjuk, hogy az öröklött információk, hajlamok mellett az életmód is jelentős hatással bír a genetikai kód „kibontakozására”. Az átfogó életmódváltás ugyanis befolyásolja a gének expresszióját (kifejeződését) is, „bekapcsol”, illetve „kikapcsol” bizonyos géneket, így kedvező hatása lehet a prosztata- és az emlőrákra, a koszorúér-betegségre, valamint a gyulladásos, illetve oxidatív stressz következtében kialakuló betegségekre is.

Forrás: 123rf.com

Az Ornish-program elemei

Dr. Ornish az általa összeállított és saját magán is kipróbált módszerét a következő kórállapotok megelőzésére, ill. visszafordítására javasolja: szív- és érrendszeri betegségek (az emelkedett koleszterin-, vérzsírszint, ill. a vérnyomás csökkentésére), 2-es típusú cukorbetegség, prosztata- és emlőrák, de mindezek mellett mintegy pozitív mellékhatásként a megfelelő testtömeg elérését is felsorolhatjuk. Az Ornish-program több elemből épül fel, mindegyik egyformán fontos, ezek együttesen érik el az említett hatásokat. Ezek a pillérek a következők:

  1. Megelőző és visszafordító hatású étrend, amelyre elsősorban a koleszterin, a telített zsírsavak és a finomított cukrok kerülése a jellemző. Lényegében egy lakto-ovo vegetáriánus étrend, amelyet később Ornish tovább módosított, hogy az egyéni állapotnak és céloknak minél jobban megfeleljen. Ez a Spektrum rendszerről szóló részben ismerhető meg részletesebben.
  2. Fokozatosan felépített mozgásprogram, amely aerob edzésből és napi rendszerességű jógagyakorlatokból áll, mivel a fizikai edzésprogram nemcsak az életminőséget javítja, de befolyásolja a gének expresszióját is, ezáltal kimutathatóan növeli a várható élettartamot.
  3. Stresszkezelés, amelyhez a jóga, a rendszeres meditáció, illetve különböző relaxációs és speciális légzőgyakorlatok napi szintű gyakorlása is hozzátartozik.
  4. Részvétel heti rendszerességgel egy ún. támogató (szupportív) csoportban, ahol a, részt vevők megoszthatják egymással legbelsőbb érzelmeiket, biztonságos környezetben tárulkozhatnak ki egymás felé, így a csoport ereje által és a csoportdinamika segítségével közösen léphetnek a gyógyulás útjára.

Látható, hogy nem csak egy speciális mozgás- vagy egy újabb diétás programról van szó, hanem a már meglévő, külön-külön sikeresen alkalmazott életmódbeli elemek együttes, összehangolt rendszeréről, amelyek által a betegek részére könnyebb az életmód megváltoztatása, ezáltal akár a betegségek visszafordítása, a lehető legjobb egészségi állapot elérése is.

A cikk folytatásaként az étrendről olvashat részletesebben.

Irodalom:

Ornish, D., Brown, S. E., Scherwitz, L.W. et al. Can lifestyle changes reverse coronary heart disease? The Lifestyle Heart Trial. Lancet, 336(8708):129-133, 1990.

Ornish, D., Lin, J., Daubenmier J. et al: Increased telomerase activity and comprehensive lifestyle changes: a pilot study. Lancet Oncol., 9, 1048-1057, 2008.

Falus, A., Marton, I., Borbényi, E. et al: A 2009. évi orvosi Nobel-díj és egy meglepő üzenete: az életmód befolyásolja a telomerázaktivitást. Orvosi Hetilap, 151/24, 965-970, 2010.

Ornish, D.: Stress Diet and Your Heart. Dr. Dean Ornish`s Program for Reversing Heart Disease. Ballantine Books, New York, 1996.

Dr. Keresztes Margit az Ornish-programról.

Nutrition. Spectrum of Choices.

Ornish, D.: Spektrum. Személyre szabott egészségprogram. HVG Kiadó, Budapest, 2010.

Schmidt, J.: Az átfogó életmódváltás – különös tekintettel az étrend - hatásai az egészségi állapotra, avagy az Ornish-módszer. Családorvosi Fórum, 1-2, 32-36, 2011.

Schmidt, J.: A választások spektruma, avagy az Ornish-étrend dietetikus szemmel, Új DIÉTA, 1, 15-16, 2011.