A boci átka, avagy tejfehérje-allergia
Hazánkban a tehéntej a leggyakoribb allergiát kiváltó élelmiszer. A kecske, juh, bivaly, kanca, szamár tejére való kicserélése nem lehetséges, mivel gyakran keresztallergia áll fent.Szerző: Bartha Kinga | Lektor: Schmidt Judit
Publikálás dátuma: 2015-10-06
A tejfehérje-allergia meghatározása
A tejben található fehérjék (leggyakrabban: béta-laktoglobulin, kazein, alfa-laktalbumin) elfogyasztása után allergiás tünetek jelentkeznek. Emésztőrendszeri tünetei közé tartozik a hányás, hasmenés, puffadás; bőrtünetei közé a csalánkiütés, ekcéma (vérbő alapon ülő, apró bőrelváltozások, amelyekből a későbbiekben felfakadó, nedvező hólyagocskák lesznek), de súlyosabb tünetetek is előfordulhatnak, mint például a légzési nehézség, eszméletvesztés, sokk.
Gyanú esetén
Forduljon szakorvoshoz! Az orvos a pontos diagnózis megállapításához a következő vizsgálatokat végzi el: kikérdezi a korábbi és jelenlegi egészségügyi panaszokról, vérvételt és/vagy “alkari bőrteszt” (Prick-teszt) elvégzését, valamint táplálék-tüneti napló vezetését javasolja Egy időre elhagyatják a tejtermékeket az étrendből, ezután pedig táplálékprovokáció következik, vagyis a tüneteket okozó tehéntej fokozatos visszaadása. Ezt vagy járóbeteg vagy fekvőbeteg ellátásban végzik, otthon. Egyénileg tilos a provokáció!
Miben található tejfehérje?
Tejfehérjét tartalmaznak a következő termékek/anyagok:
- tej, tejpor,
- tejszín,
- tejföl,
- joghurt,
- kefir,
- sajt,
- túró,
- vaj,
- író,
- savó, savópor, Citopánpor,
- margarin (amennyiben tejjel, tejporral vagy savóval készült),
- kazein, kazeinát.
Rejtett formában tehéntejet tartalmazhat a margarin, a kenyér, a péksütemények, az egyes sütemények, a kekszek, a nápolyi, a csokoládé, a fagylaltok, a pudingok, a levesporok, a konzervek, a majonéz, és egyes üdítők.
Fotó: shutterstock.com
Az étrendről
A tejfehérjementes diéta alappillére a tehéntej és az abból készült termékek elhagyása.
Az élelmiszercímkén feltüntetett “tejfehérje mentes” kifejezés azt jelenti, hogy a felsorolt termékek/anyagok egyike sem került a termékbe gyártás és csomagolás során.
Vannak gyártók, amelyek garantálják termékeik tejfehérje mentességét, ezek a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank kiadványaiban, honlapján megtalálhatók, de ezek a negatív (az adott allergént nem tartalmazó) terméklisták mindig csak egy évig érvényesek.
A tehéntej helyettesítésére rizs-, zab-, szója-, kókusz-, mandulatej, rizsital, ill. kókusztejpor ajánlott. A tejfölt, joghurtot, tejszínt rizs-, szója-, zabtejszínnel, szójajoghurttal lehet helyettesíteni.
Gyermekének a tehéntej helyett teljesen hidrolizált, hipoallergén tápszert vagy aminosav alapú tápszert adhat, természetesen a gyermekorvossal történő konzultáció alapján.
A legtöbb élelmiszer, nyersanyag természeténél fogva tehéntejmentes, például a liszt, a búzadara, a rizs, a tőkehúsok, a növényi olajok, a nyers gyümölcsök és zöldségek, vagy éppen a vizes kifli és a vizes zsemle.
Helyzetek és megoldások
Óvodában, iskolában, kiránduláson, táborozás során hívja fel a pedagógus figyelmét a gyermeke tejmentes étrendjének szigorú kezelésére! Készíthet egy rövid listát is arról, hogy mit ehet a gyermeke és mit nem!
Étteremben a vendéglátót, felszolgálót tájékoztassa a helyzetről, és kérdezzen rá, hogy a kiválasztott étel miből, miként készül el!
Bevásárlásnál érdemes a gyermeket is bevonni a tejmentes alapanyagok, termékek felkutatásában, akár játékos módon is.
Otthon a tejmentes ételt/élelmiszert a konyhában és a hűtőszekrényben elkülönítve kell tárolni a tejfehérje-tartalmúaktól. Főzésnél előbb a tejmentes ételek készüljenek el, és utána a hagyományos változatok! Az ételmaradékokat célszerű zárható dobozban tárolni.
Klubfoglalkozások, betegszervezetek segíthetnek a családjának, gyermekének a diéta szabályainak megtanulásában, az étkezési és életviteli szokások átalakításában és a mindennapi rutinban.
Vegye fel a kapcsolatot dietetikussal a gyermekének leginkább megfelelő étrend összeállításában!
Hasznos tudnivalók
- A tej forralásával az allergizáló fehérje hatását csak növeli!
- A savanyított tejtermékekben (joghurt, kefir) a tejfehérje ugyanolyan mértékben allergizál, mint a tej, a sajtokban bizonyos fehérjék elveszíthetik allergizáló képességüket, de teljes biztonsággal ezek sem fogyaszthatók.
- A gyermekek 13-20%-ának a marhahús, borjúhús elfogyasztása is tüneteket vált ki.
- A tejallergia a 3 év alatti gyermekek 2,5%-át érinti, ám többségük “kinövi”.
- Figyeljen oda a kalcium (olajos magvak, ásványvíz, hal) és D-vitamin (csukamáj, halolaj, tojás) pótlására!
Irodalom:
- Pálfi., E. (2015). Tejfehérje-allergia. In Prof. Dr. Figler, M., Kubányi, J. Dietetika a háziorvosi gyakorlatban (pp.276-277). Budapest: SpringMed.
- Juhász, M.: Laktóz intolerancia (Power Point előadás, Belgyógyászat tantárgy, Általános Orvostudományi Kar, Budapest.)(2014. szeptember 30.)
- Food Allergy Research & Education (FARE): Milk-allergy. (2014. szeptember 30.)
- Kiss, E.: Mit egyen az ételallergia gyanús gyermek? (Power Point előadás, Gyakorlati gyermekgyógyászat előadássorozat, Budapest.)(2014. szeptember 30.)
- Pálfi, E. (2010). A táplálékallergiák komplex kezelésének kutatása több kritériumos interjú módszerrel. Doktori (PhD) értekezés, Semmelweis Egyetem, Patológiai Tudományok Doktori Iskola.
- Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank: Táplálékallergének: Tejfehérje. 2015. július 7.
- Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: D vitamin. Táplálkozás Akadémia hírlevél, 2, 2014.