A boci átka, avagy tejfehérje-allergia

Hazánkban a tehéntej a leggyakoribb allergiát kiváltó élelmiszer. A kecske, juh, bivaly, kanca, szamár tejére való kicserélése nem lehetséges, mivel gyakran keresztallergia áll fent.

Szerző: Bartha Kinga | Lektor: Schmidt Judit
Publikálás dátuma: 2015-10-06

A tejfehérje-allergia meghatározása

A tejben található fehérjék (leggyakrabban: béta-laktoglobulin, kazein, alfa-laktalbumin) elfogyasztása után allergiás tünetek jelentkeznek. Emésztőrendszeri tünetei közé tartozik a hányás, hasmenés, puffadás; bőrtünetei közé a csalánkiütés, ekcéma (vérbő alapon ülő, apró bőrelváltozások, amelyekből a későbbiekben felfakadó, nedvező hólyagocskák lesznek), de súlyosabb tünetetek is előfordulhatnak, mint például a légzési nehézség, eszméletvesztés, sokk.

Gyanú esetén

Forduljon szakorvoshoz! Az orvos a pontos diagnózis megállapításához a következő vizsgálatokat végzi el: kikérdezi a korábbi és jelenlegi egészségügyi panaszokról, vérvételt és/vagy “alkari bőrteszt” (Prick-teszt) elvégzését, valamint táplálék-tüneti napló vezetését javasolja Egy időre elhagyatják a tejtermékeket az étrendből,  ezután pedig táplálékprovokáció következik, vagyis a tüneteket okozó tehéntej fokozatos visszaadása. Ezt vagy járóbeteg vagy fekvőbeteg ellátásban végzik, otthon. Egyénileg tilos a provokáció!

Miben található tejfehérje?

Tejfehérjét tartalmaznak a következő termékek/anyagok:

 • tej, tejpor,
 • tejszín,
 • tejföl,
 • joghurt,
 • kefir,
 • sajt,
 • túró,
 • vaj,
 • író,
 • savó, savópor, Citopánpor,
 • margarin (amennyiben tejjel, tejporral vagy savóval készült),
 • kazein, kazeinát.

Rejtett formában tehéntejet tartalmazhat a margarin, a kenyér, a péksütemények, az egyes sütemények, a kekszek, a nápolyi, a csokoládé, a fagylaltok, a pudingok, a levesporok, a konzervek, a majonéz, és egyes üdítők.


Fotó: shutterstock.com

Az étrendről

A tejfehérjementes diéta alappillére a tehéntej és az abból készült termékek elhagyása.

Az élelmiszercímkén feltüntetett “tejfehérje mentes” kifejezés azt jelenti, hogy a felsorolt termékek/anyagok egyike sem került a termékbe gyártás  és csomagolás során.

Vannak gyártók, amelyek garantálják termékeik tejfehérje mentességét, ezek a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank kiadványaiban, honlapján megtalálhatók, de ezek a negatív (az adott allergént nem tartalmazó) terméklisták mindig csak egy évig érvényesek.

A tehéntej helyettesítésére rizs-, zab-, szója-, kókusz-, mandulatej, rizsital, ill. kókusztejpor ajánlott. A tejfölt, joghurtot, tejszínt rizs-, szója-, zabtejszínnel, szójajoghurttal lehet helyettesíteni.

Gyermekének a tehéntej helyett teljesen hidrolizált, hipoallergén tápszert vagy aminosav alapú tápszert adhat, természetesen a gyermekorvossal történő konzultáció alapján.

A legtöbb élelmiszer, nyersanyag természeténél fogva tehéntejmentes, például a liszt, a búzadara, a rizs, a tőkehúsok, a növényi olajok, a nyers gyümölcsök és zöldségek, vagy éppen a vizes kifli és a vizes zsemle.

Helyzetek és megoldások

Óvodában, iskolában, kiránduláson, táborozás során hívja fel a pedagógus figyelmét a gyermeke tejmentes étrendjének szigorú kezelésére! Készíthet egy rövid listát is arról, hogy mit ehet a gyermeke és mit nem!

Étteremben a vendéglátót, felszolgálót tájékoztassa a helyzetről, és kérdezzen rá, hogy a kiválasztott étel miből, miként készül el!

Bevásárlásnál érdemes a gyermeket is bevonni a tejmentes alapanyagok, termékek felkutatásában, akár játékos módon is.

Otthon a tejmentes ételt/élelmiszert a konyhában és a hűtőszekrényben elkülönítve kell tárolni a tejfehérje-tartalmúaktól. Főzésnél előbb a tejmentes ételek készüljenek el, és utána a hagyományos változatok! Az ételmaradékokat célszerű zárható dobozban tárolni.

Klubfoglalkozások, betegszervezetek segíthetnek a családjának, gyermekének a diéta szabályainak megtanulásában, az étkezési és életviteli szokások átalakításában és a mindennapi rutinban.

Vegye fel a kapcsolatot dietetikussal a gyermekének leginkább megfelelő étrend összeállításában!

Hasznos tudnivalók

 • A tej forralásával az allergizáló fehérje hatását csak növeli!
 • A savanyított tejtermékekben (joghurt, kefir) a tejfehérje ugyanolyan mértékben allergizál, mint a tej, a sajtokban bizonyos fehérjék elveszíthetik allergizáló képességüket, de teljes biztonsággal ezek sem fogyaszthatók.
 • A gyermekek 13-20%-ának a marhahús, borjúhús elfogyasztása is tüneteket vált ki.
 • A tejallergia a 3 év alatti gyermekek 2,5%-át érinti, ám többségük “kinövi”.
 • Figyeljen oda a kalcium (olajos magvak, ásványvíz, hal) és D-vitamin (csukamáj, halolaj, tojás) pótlására!

Irodalom:

 1. Pálfi., E. (2015). Tejfehérje-allergia. In Prof. Dr. Figler, M., Kubányi, J. Dietetika a háziorvosi gyakorlatban (pp.276-277). Budapest: SpringMed.
 2. Juhász, M.: Laktóz intolerancia (Power Point előadás, Belgyógyászat tantárgy, Általános Orvostudományi Kar, Budapest.)(2014. szeptember 30.)
 3. Food Allergy Research & Education (FARE): Milk-allergy. (2014. szeptember 30.)
 4. Kiss, E.: Mit egyen az ételallergia gyanús gyermek? (Power Point előadás, Gyakorlati gyermekgyógyászat előadássorozat, Budapest.)(2014. szeptember 30.)
 5. Pálfi, E. (2010). A táplálékallergiák komplex kezelésének kutatása több kritériumos interjú módszerrel. Doktori (PhD) értekezés, Semmelweis Egyetem, Patológiai Tudományok Doktori Iskola.
 6. Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank: Táplálékallergének: Tejfehérje. 2015. július 7. 
 7. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: D vitamin. Táplálkozás Akadémia hírlevél, 2, 2014.