Másodlagos, és terhességhez társuló cukorbetegség

A cukorbetegség más betegségek következményeként, vagy terhesség kapcsán is kialakulhat. Cikkünkben az esetlegesen cukorbetegséghez vezető állapotokat részletezzük.

Szerző: Dr. Palik Éva | Lektor:
Publikálás dátuma: 2015-08-12

Más betegségekhez társuló cukorbetegség

A cukorbetegség kialakulhat másodlagosan is, számos olyan eltérés ismert, amely az inzulin elválasztás, vagy az inzulinhatás gátlása révén cukorbetegséget okoz. Ilyenkor a cukorbetegség kialakulásával számolni kell, a rendszeres vércukor-ellenőrzés indokolt.

Ilyen lehet az ismétlődő hasnyálmirigy-gyulladás, amely a hasnyálmirigy egészét, így az inzulintermelő sejteket is károsítja. Ha a gyulladás kapcsán műtétre is sor kerül, és eltávolítják a hasnyálmirigy egy részét, a cukorbetegség igen nagy eséllyel kialakul, de műtét nélkül is előfordulhat. Hasnyálmirigy daganathoz is társulhat diabétesz, ilyenkor rendszerint nem a mechanikai károsodás, hanem a daganat által termelt, az anyagcserét felborító anyagok okozzák a betegséget. A hasnyálmirigy-betegséghez társuló cukorbetegség kezelése inzulinnal történik, mert alapja az inzulinhiány. Ilyenkor viszont a hasnyálmirigyben képződő egyéb hormonok termelése is károsodhat, emiatt a cukoranyagcsere labilisabb lehet. Figyelembe kell azt is venni, hogy a beteg hasnyálmirigy emésztőenzim termelése is csökkenhet, ami a tápanyagok felszívódásának ütemét befolyásolja.

Egyes hormonbetegségek, amelyekben olyan hormon termelődik túl, amelynek hatása az inzulinéval ellentétes, szintén cukorbetegség kialakulásához vezethetnek. Ilyen lehet a mellékvesekéreg-túlműködés (Cushing-szindróma), a pajzsmirigy-túlműködés vagy a növekedési hormon túltermelés. A cukorbetegség ilyenkor lehet átmeneti, ami aztán a hormonbetegség kezelésével eltűnik, de hosszabb fennállás vagy egyéb hajlamosító tényezők esetén maradandóvá is válhat.

Ezen kívül több, igen ritka betegség járhat még cukorbetegséggel.

A szteroid tartalmú gyógyszerek (tablettában vagy injekcióban alkalmazva) megemelhetik a vércukorszintet, és hosszabb alkalmazás után cukorbetegség kialakulásához vezetnek. Ezért, ha ilyen gyógyszerre van szükség, fontos a vércukorszint gyakori ellenőrzése.

Terhességi (gesztációs) cukorbetegség

A cukorbaj típusai kapcsán meg kell említeni a kórképnek egy speciális formáját, a terhességi cukorbetegséget (gesztációs diabétesz) is.

Terhességi cukorbetegségnek nevezünk minden, az adott terhesség alatt felismerésre került cukorbetegséget. A terhesség előrehaladtával az inzulinérzékenység normálisan is csökken, egyéb hajlamosító tényezők esetén ezt az anyai szervezet nem tudja elegendő inzulinnal kompenzálni, ezért cukorbetegség alakulhat ki. Ritkán 1-es típusú diabétesz kezdete is eshet a terhesség idejére. A fel nem ismert, kezeletlen terhességi cukoranyagcsere-zavar mind a magzat, mind az anya egészségét potenciálisan veszélyeztető állapot. A kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt terhességi cukorbetegségnél a magzat magas születési súlyának előfordulása (túlsúlyos csecsemők születésének valószínűsége) 20%, amelynek következtében születés közben a vállak elakadhatnak, vállsérülés alakulhat ki. Számolni kell egyéb szövődmények (magzati kalciumhiány, légzési zavarok, hipoglikémia és sárgaság) előfordulásával is, míg az anyánál szülési komplikációk léphetnek fel.

Forrás: 123rf.com

Ezért várandós anyáknál a 24-28. terhességi hét között vércukorterhelés kell, hogy történjen. Magas kockázat esetén erre korábban is sor kerülhet. Ha cukorbetegség kerül felismerésre, az első lépés a megfelelő étrend kialakítása, lehetőleg ebben jártas dietetikus segítségével. Ha a diétával nem sikerül rendezni a vércukorértékeket, inzulinkezelésre is sor kerül. Terhesség alatt sajnos jelenleg nincs lehetőség tablettás kezelésre, de a kényelmetlenség csak átmeneti, a szülésig tart.

Ha a cukorbetegség már a terhesség előtt fennáll, nem terhességi cukorbetegségről, hanem terhes cukorbetegről beszélünk. Ilyenkor fontos a fogamzást megelőző gondozás, hogy a fogamzás és a szervek kialakulása ideális anyagcserehelyzetben történjen. Ezek a kismamák a terhesség alatt is szorosabb odafigyelést igényelnek.

A terhességi cukorbetegség a szülést követően újradiagnosztizálást igényel, ugyanis az esetek nagy részében a szülés után a szénhidrát-anyagcsere normalizálódik, más részében csökkent glukóztolerancia (IGT), ritkábban pedig valódi cukorbetegség marad vissza. A terhességet követő 5–15 éven belül a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye 3–4-szeresére növekszik a normális szénhidrát-anyagcseréjű várandósokéhoz képest. Ezért is indokolt a terhességi cukorbetegségben érintett nők szénhidrát-anyagcseréjenek rendszeres ellenőrzése további életük során. Az első felmérés a szülés után 6 héttel legyen. Ha normál értéket kapunk, javasolt az anyát 3 évente ellenőrizni, csökkent glukóz tolerancia esetén az ellenőrzés évente történjen. Az emelkedett kockázat az esetek nagy részében megfelelő életmóddal ellensúlyozható.

Irodalom:

http://www.diabetesexplained.com/secondary-diabetes-and-the-causes.html

http://www.diabetes.org/diabetes-basics/gestational/what-is-gestational-diabetes.html

http://www.webbeteg.hu/cikkek/cukorbetegseg/6008/a-terhessegi-cukorbetegseg