A D-vitamin szerepe a betegségek megelőzésében

A D-vitamin pozitív hatása szinte minden szervrendszert érint. Nyáron a napozás során elegendő D-vitamin képződhet, azonban télen táplálékkal sem tudunk eleget felvenni, ezért felnőtteknek gyermekeknek egyaránt szedni kellene.

Szerző: Dr. Novák Hunor | Lektor: Dr. Ipolyi-Topál Gitta
Publikálás dátuma: 2015-10-16

Miben van D-vitamin?

A D-vitamin valójában nem is vitamin, hanem egy hormonunk előanyaga, amely napozás során az UV-B sugárzás hatására termelődik a bőrben. Áprilistól októberig elég D-vitamin képződik az emberi szervezetben, ha az arcot és a fedetlen végtagokat kb. 20 percig süti a nap a déli órákban. A túlzásba vitt napozással nem termelünk több D-vitamint, viszont (különösen a leégés) jelentősen növeli a bőrrák kockázatát! A szoláriumok döntően UV-A sugárzást bocsátanak ki, ezért hiába barnul a bőr, érdemi D-vitamin nem termelődik a szervezetben. A D-vitamin jelen van tengeri halakban (lazac, szardínia, makréla) és tojásban, de előbbit hazánkban viszonylag kevesen fogyasztanak, utóbbiból pedig naponta harmincat kellene megennie egy felnőttnek ahhoz, hogy a napi D-vitamin-szükségletét fedezze.



Fotó:shutterstock.com

Sok pozitív hatása van

A D-vitamin az elmúlt években nagyon népszerű lett, a pótlásának hatásosságát igazoló megbízható, komoly tanulmányok jó része azonban még folyamatban van. Az eddigiek alapján azonban úgy tűnik, hogy a  D-vitamin pozitív hatása szinte minden szervrendszerünket érinti. Számítások szerint a D-vitamin megfelelő pótlása és szintje esetén az összes daganatos betegség 35%-kal, az influenzás megbetegedés gyakorisága pedig 90%-kal csökkenne! Az áttekintő közleményekből úgy tűnik, a korai életkorban történő D-vitamin pótlás nagyon jelentősen csökkenti a döntően gyermekekben kialakuló I-es típusú, inzulinkezelést igénylő cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Sok vizsgálat szerint a súlyos D-vitaminhiány jelentősen növeli a halálozást, növeli az emlő- és vastagbélrák, a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, növelheti egyes vérképzőrendszeri daganatok gyakoriságát, továbbá csökkenti a fogamzóképességet.

Egy 3357 tanulmányt áttekintő közlemény azt találta, hogy a D-vitamin hiánya növeli a várandósság alatti cukorbetegség, magas vérnyomás esélyét, továbbá ilyenkor a leendő újszülött súlya is kisebb lesz az átlagosnál.

Ha a szervezetben nincs elég D-vitamin, csontvesztés alakul ki, súlyos esetben a csontok szerkezete megváltozik, deformálódás alakulhat ki, de izomgyengeséget is okozhat a hiány. Ezek a fejlődő gyermek szervezeténél különösen súlyosak lehetnek.

Úgy tűnik, hogy alacsony vitaminszintnél gyakoribbak a fertőzések és az autoimmun betegségek is. Ez utóbbi nem meglepő, hiszen a kutatások szerint a D-vitamin az immunrendszerünk szinte minden típusú védekező sejtjére hatással van (azokon D-vitamint megkötő receptorok találhatók). A szakmai állásfoglalás szerint az autoimmun betegségekben kiegészítő kezelésként a D-vitamin pótlása kedvező hatású lehet.

Télen mindenkinek kell szednie

A Semmelweis Egyetem 2013-as felmérése szerint tél végére a magyar emberek 95%-a D-vitamin-hiányban szenved, országosan pedig legalább 100.000 gyermeknek lehet ilyenkor extrém mértékű vitaminhiánya. Ez nagyon sok betegség kialakulásához járulhat hozzá. Ezért ősztől késő tavaszig mindenkinek indokolt a D-vitamin szedése, de van, akiknek egész évben javasolt a D-vitamin pótlása, például: csecsemőknek 1 éves korig; várandósoknak és szoptató édesanyáknak; továbbá többek között krónikus csont-, vese- és májbetegség, emlő- és vastagbélrák esetén. A javasolt dózis egy éves kor alatt kb. 500 egység, 1-18 éves kor között 1.000 egység, felnőtteknek pedig kb. 1500-2000 egység D-vitamin naponta. Receptre felírva a D-vitamin pótlásának havi költsége mindössze kb. 100 forint..

Csecsemőknél a D-vitamin cseppeket használhatjuk, de nem mindegy a beadás módja: a cumira, üres kanálba, szoptatás előtti mellre cseppentés nem jó megoldás! Legjobb, ha közvetlenül a szájba, esetleg egy kanálnyi lefejt anyatej/étel tetejére cseppentve adjuk be a vitamint. Akár már 1 éves kortól használhatjuk az egyszerűbben adagolható, stabilabb formátumú fehér tablettát (1000 Nemzetközi Egység D-vitamint tartalmaz): ez az apró, lencsényi méretű tabletta ugyanis ételbe keverve pillanatok alatt szétmorzsolható, könnyen szétmállik, ezt követően biztonságosan beadható.

Forrás:

Takács és mtsai.: Hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében. Orvosi Hetilap, 2012 május. 153. évf. szupplementum 5-26.

Dong JY et al - Vitamin D intake and risk of type 1 diabetes: a meta-analysis of observational studies. Nutrients. 2013 Sep 12;5(9):3551-62

HealthAliciousNess.com - Top 10 Foods Highest in Vitamin D You Can`t Miss
Semmelweis médiasarok - Tízből kilenc magyar D-vitamin hiányos

Roger Bouillon, MD, PhD, FRCP, UpToDate.com - Vitamin D and extraskeletal health, 2015.05.28

Aghajafari F et al - Association between maternal serum 25-hydroxyvitamin D level and pregnancy and neonatal outcomes: systematic review and meta-analysis of observational studies - BMJ, 2013 Mar 26;346:f1169