Mérgezések

A gyermekkori mérgezések kapcsán a legfontosabb, hogy nagy részük megelőzhető. Néhány józan megfontolás betartásával jelentősen csökken a kockázat. Mit tehetünk, ha mégis bekövetkezett a baj? A legfontosabb mérgezéstípusok jellegzetességeit és első teendőit összegezzük.

Szerző: Dr. Krivácsy Péter | Lektor: Dr. Sirák András
Publikálás dátuma: 2015-10-15

Gyógyszermérgezés

Felnőttkorban a gyógyszermérgezés szinte minden esetben öngyilkossági szándékkal történik, míg gyermekkorban ez véletlen baleset (kamaszkortól azonban a már nem). A gyógyszermérgezett gyermekek többsége 3 év alatti, ők kíváncsiságból szednek be a gyógyszerekből, ritkán előfordul, hogy figyelmetlenség miatt helytelen dózisban kapják. Mivel többnyire senki sem látja, mit és mennyit vett be a gyermek, ezért a súlyosság objektív megítélése szinte lehetetlen. Fontos körülmény, hogy a gyógyszerek felszívódásához idő kell, ezért a tünetek az idő előrehaladtával súlyosbodhatnak.

Gyógyszermérgezés esetén az első teendő tájékozódni, hogy mit vehetett be a gyerek és mennyit. Ehhez higgadtságra van szükség. A gyógyszermérgezés kórházi ellátást igénylő helyzet, ha közel a kórház, akkor kocsival, ha messzebb és/vagy súlyosabb a helyzet, mindenképp mentővel kell a szállítást megoldani.

A hánytatás nem javasolt, mert rendszint nem hatékony (nem sikerül hányást elérni) és sérülést is okozhat.

Ha megvan a doboz, azt feltétlenül vigye magával, illetve olvassa be a mentőknek.

MEGELŐZÉS: A gyógyszereket mindig gondosan zárja el a gyermek elől.


Fotó: shutterstock.com

Szén-monoxid mérgezés

Sajnos, minden évben történnek halálos szénmonoxid-mérgezéses esetek, és mindig van gyermek áldozat is, mivel magasabb oxigénigényük miatt a gyermekek érzékenyebbek.

A szén-monoxid többnyire rosszul működő kazánban keletkezik, így az esetek zöme a fűtés beindításával, október-decemberre esik. A szénmonoxid színtelen, szagtalan gáz, érzékszervekkel észlelhetetlen, így a-mérgezés mindig alattomosan alakul ki.

Tünetei enyhébb esetben fejfájás, rossz közérzet, fáradékonyság, súlyosabb esetben gyengeségérzés, hányinger, hányás, majd légzészavar, epilepsziás görcsök, légzés-keringésleállás következnek be. A szénmonoxid-mérgezés valójában nem más, mint súlyos oxigénhiány, hiszen ez a molekula leszorítja az oxigént a vörösvérsejtekről.

MEGELŐZÉS: A szén-monoxid mérgezést meg lehet előzni, a kazán (kályha) rendszeres ellenőrzésével, karbantartásával és szén-monoxid érzékelő felhelyezésével. Az újabb típusú, modern készülékek esetén az előírások betartása mellett minimális az esélye a mérgezésnek.

Régebben úgy tartottuk, hogy a szénmonoxid mérgezések alacsony komfortú régi házakban következnek be. Ez mára teljesen átalakult. Nagyon jó állapotú, modern házakban is bekövetkezhet mérgezés. Ennek oka legtöbbször nagyon egyszerű: a modern ablakok-ajtók túl jól zárnak. A ház lényegében egy zárt kocka, ami a külvilággal egyetlen nyíláson, a kéményen át érintkezik. Ezen normál esetben kifelé áramlik az égéstermék. Ha azonban a házban bekapcsoljuk a konyhai páraelszívót, attól a minimális nyomáscsökkenéstől megfordul a kéményben áramló füst iránya, nem kifelé, hanem be a lakásba áramlik, de mivel színtelen – szagtalan gáz, ezt nem vesszük észre. Ezért ha a konyhában bekapcsoljuk a konyhai páraelszívót, vagy kapcsoljuk le a fűtést, vagy nyissunk azonnal ablakot is. Így biztosítható, hogy bent a légnyomás nem fog csökkenni.


Teendők

  • Ügyeljen saját biztonságára! A szén-monoxid érzékelhetetlen, ezért ha nem elég körültekintő, a segítő is mérgezést szenved.
  • Ajtó-, ablaknyitás. Szükséges a mérgezett(ek)et friss levegőhöz juttatni. Ha a mérgezett járóképes, akkor saját lábán menjen ki a lakásból, házból.
  • Ha szükséges, újraélesztés
  • Mentőhívás
  • A kazán kikapcsolása akkor, ha ez biztonságosan végrehajtható.
  • A mérgezett(ek) megfigyelése a mentő kiérkezésééig.

Háztartási vegyszerek

Ezek az anyagok a szövetkárosító hatásuk miatt okoznak bajt. Nagyon sokféle vegyszer található a háztartásokban, fontos tudni, melyik az igazán veszélyes ezek közül: vízkőoldó, sósav, fehérítők, akkumulátorsav, hideg zsíroldó vegyszerek, festékhígítók, medencefertőtlenítéshez használt algaölő folyadék, néhány gépi mosogatószer, hidrogen-peroxidot tartalmazó hajfestékek, lefolyótisztítók. Ki kell emelni a fagyállóban és téli ablakmosó folyadékokban található etilén-glikolt, ami édes íze miatt nem okoz rossz érzést megivásakor, ugyanakkor súlyos mérgezést okoz már kis mennyiségben is.

Teendők:

  • Vegyszert ivott embert tilos hánytatni! Itassa meg vízzel a beteget!
  • Hívjon mentőt!
  • A dobozt tartsa meg, olvassa be a tartalmát a mentésirányítónak, illetve vigye magával az orvoshoz.

Veszélytelen otthoni vegyi anyagok: testápoló krémek, tusfürdő, mosogatószer, popsikrém, szappan, gyertya, gyufa. Ezekben az esetekben szükségtelen az orvosi vizsgálat és a kórházi elhelyezés.

MEGELŐZÉS: A veszélyes vegyi anyagokat zárható szekrénybe kell elhelyezni és a legjobb, ha magasra kerülnek, a gyerek látóterén és közlekedési útvonalain kívül. Üdítős flakonba soha ne töltsön vegyszert!