Szemsérülések

A szem a legfontosabb érzékszervünk, nyilvánvaló, hogy óvni, védeni szeretnénk gyermekeink szeme világát is. Cikkünkkel segítséget nyújtunk abban, mi a teendő a szem különböző sérülései esetén.

Szerző: Dr. Krivácsy Péter | Lektor: Dr. Sirák András
Publikálás dátuma: 2015-09-09

A szem alapvetően jó védettséggel rendelkezik. A szemgolyó egy csontos üregben foglal helyet, ami védi a sérülésektől, külső behatásoktól. A szemöldök is védelmet nyújt és nem utolsósorban önkéntelen reflexek is védik a szemet, mint pl. a könnyezés, pislogás. A szembe ennek ellenére kerülhet károsító anyag.

Apró idegentestek, kis rovarok

Mindennapos, hogy apró, veszélytelen objektumok, pici bogarak kerülnek a szembe. Ez kellemetlen érzés, a szaruhártyát ingerli. Kapkodni nem szabad, nem sürgető helyzet. Eltávolításukhoz a következőket kövesse.

  • Csak öblítéssel távolítsa el az idegen testet, mert a kezével vagy más tárggyal (pl. zsebkendővel) megsértheti a szem szaruhártyáját.
  • Fektesse oldalára gyermekét úgy, hogy az érintett szem legyen lefelé. Tiszta langyos vízzel folyamatosan, gyenge sugárban mossa a szemét. addig, amíg az idegen test eltávozik, de maximálisan 5 percig. Nagyobb, kooperáló gyermeknél az öblítéshez természetesen nem kell lefektetni, elegendő, ha a gyermek mosdókagyló fölé hajol.
  • Bátorítsa arra, hogy minél többször nyissa ki a szemét, pislogjon. Csecsemő vagy nem együttműködő gyermek esetén kérjen meg valakit, hogy gyengéden tartsa nyitva a szemet, de nagyon kell figyelni arra, hogy ezzel ne okozzon további, esetlegesen súlyosabb sérülést. Kicsiknél a fürdőkádban a legbiztonságosabb kivitelezni mindezt.
  • Ha háromszori mosási kísérletre sem sikerül eltávolítani, akkor forduljon orvosához vagy szemészhez.

Beékelődött idegentest

Szerencsére nagyon ritka, de súlyos baleset.

  • Lehetőleg semmilyen módon ne mozgassa a szembe ékelődött idegentestet, mert csak további károsodásokat okoz.
  • Hívjon mentőt!
  • A mentő kiérkezésééig próbálja nyugtatni a gyereket, akkor is, ha ez nyilvánvalóan nem sikerülhet teljes mértékben.
  • Ha más súlyos sérülése is van a gyermeknek, akkor azokat is el kell látni a szükséges mértékben.
  • Figyelem: ha a szemet nagy nyomású sérülés érte: közeli robbanás (petárda), tompa ütés, sokszor csak szerény, kötőhártya-gyulladásnak megfelelő képet látunk, a súlyos szemsérülés veszélye miatt azonban gyors, 1-2 órán belüli szemész szakorvosi vizsgálat és ellátás szükséges.

Irritáló anyagok

A szembe viszonylag gyakran kerülhet irritáló anyag. El kell különítenünk a kellemetlen, fájdalmat okozó, de a szemet nem károsító anyagokat a veszélyes anyagoktól (nagy különbség van pl. szappan szembe kerülése és a festékhígító okozta szemkárosodások között), azonban ez nem minden esetben egyértelmű, kétséges esetben, a biztonság kedvéért inkább a súlyosabbat feltételezze.

A cselekvési sor hasonló a kisebb tárgyaknál leírtakhoz. A szemet öblíteni kell, minél biztonságosabb körülmények között. Használjon langyos vizet. Nem szabad nagy nyomással, pl. zuhannyal mosni a szemet.



Fotó: shutterstock.com

Szem körüli sérülések

Sokkal gyakoribb mint a szemgolyó sérülése, ami azt bizonyítja, hogy a szem egy jól védett környezetben van. Fontos látni, hogy a szem körüli sérülések esetén nemcsak a sérülés súlyossága okoz ijedtséget, hanem a szem környezetének érzékeny, pszichés szempontból is kiemelt jelentősége. A súlyosságot nemcsak a szem körüli sérülés jellege, veszélyessége határozza meg, hanem az, hogy van-e társult sérülés. Ha van, akkor azokkal ugyanúgy számolni kell és el kell látni.

Mindenképp orvosi, ha lehet szemészorvosi vizsgálat szükséges szem körüli vérömleny, látászavar, elhúzódó vagy erős fájdalom, bevérzett szem, nagyobb tompa sérülés esetén, ha más komoly sérülés nem látható. A későbbiekben a vérömleny felszívódását váltakozó hűvös és meleg borogatással tudja gyorsítani. Tekerjen ruhadarabba egy hideg zacskós tejet, jeget, de használhat jégzselét is. Enyhén nyomja a szem környékét 10-15 percig. Ezután ugyanennyi ideig meleg borogatással tegyen ugyanígy. Napjában többször ismételje meg. Vigyázzon, hogy semmiképp ne nyomja túlzottan a szemet!