Fejfájás

A fejfájás jelentőségét nem szabad lebecsülni sem a megélt fájdalom okozta szenvedés, sem a nagyon ritkán előforduló, de súlyos betegséget jelző esetek kiszűrése miatt.

Szerző: Dr. Krivácsy Péter | Lektor: Dr. Sirák András
Publikálás dátuma: 2015-09-16

A gyermekkori fejfájásnak több típusa van, akárcsak felnőttek esetén.

Primer (elsődleges) fejfájástípusok.

Primernek akkor nevezzük a fejfájást, ha a panaszok hátterében nem lehet más alapbetegséget kimutatni. Ezek a fejfájástípusok sokkal gyakoribbak, mint a másodlagos fejfájások.

Tenziós fejfájás. A legelterjedtebb az összes fejfájás közül, ez a köznapi értelemben vett fejfájás. Lányoknál gyakoribb, mint fiúknál. Néhány órától akár néhány napig tarthat, nyomó, szorító jellegű, hullámzó intenzitású, gyakran sugárzik a nyak felé.

Migrén. Pubertás- vagy fiatal felnőttkorban indul, visszatérő, rohamokban jelentkező, féloldali, gyakran lüktető, erős fejfájás, ami gyakran élethosszan elkíséri a beteget. A rohamok néhány órától 2-3 napig tartanak. Gyakran hányinger, hányás, egyéb vegetatív tünetek kísérik. Fizikai aktivitás súlyosbítja a tüneteket.

Cluster fejfájás. Sokkal ritkább típus, mint az előzőek, fiúknál, férfiaknál sokkal gyakoribb. Rövid, de rendkívül intenzív, erős fejfájás. Könnyezés, azonos oldali orrdugulás, szemhéj lecsukódás is megjelenik. Gyermekkorban kifejezetten ritka.

A primer fejfájás fellépését elősegíti a stressz, a kialvatlanság, rendszertelen étkezés, rossz testtartás. A megelőzésben és a hatékony kezelésben ezeknek a faktoroknak a kiiktatása elsődleges jelentőségű.

Szekunder (másodlagos) fejfájástípusok.

A másodlagos fejfájástípusok soha nem önmagukban, hanem egy háttérbetegség következtében alakulnak ki. Ez több szempontból is fontos. Egyrészt a fejfájás jelezheti az alapbetegséget. Másrészről a legtöbbször a kezelésben nem elegendő a fájdalomcsillapítás, a kiváltó betegséget kell elsősorban gyógyítani.

Arcüreggyulladás, vírusbetegségek, fejsérülés (pl. agyrázkódás), napszúrás és más kórállapotok idézik elő, de okozhat fejfájást például szénmonoxid-mérgezés is, ezért ha többen panaszkodnak egy szobában, mindenképpen gondolni kell rá.

A szekunder fejfájás kezelése elsősorban a kiváltó ok kezelése, de fájdalomcsillapító használatára többnyire szükség van.


Fotó:123rf.com


Mikor gyanakodjunk arra, hogy nem szimpla fejfájása van a betegnek?

  • Ha a fejfájás egyre erősebben jelentkezik.
  • Ha a panasz nem szűnik a szokványos fájdalomcsillapítókra (természetesen csak a kellő dózisban alkalmazott gyógyszer esetén).
  • A hasogató, nagyon éles, erős ostorcsapásszerű fejfájás agyi értágulat megrepedésére utal. Ez többnyire felnőttkorban jelenik meg.
  • Ha hányinger, hányás, vagy kettős látás, szédülés, hideg verejték is megjelenik.
  • Kétséges esetben konzultáljon a gyermek háziorvosával.

A fejfájás otthoni kezelése

  • Recept nélkül kapható, kornak megfelelő fájdalomcsillapítót adjon. Figyelem! 14 éves kor alatt szalicilát tartalmú fájdalomcsillapító nem adható súlyos mellékhatás veszélye miatt!
  • Vigye a gyermeket hűvös, besötétített szobába, lazítson.
  • Figyeljen a megfelelő folyadékbevitelre. Erre különösen a hányással kísért esetekben van szükség.

A fejfájás kezelése során alkalmazott fájdalomcsillapító gyógyszerek

Lehetnek a kezelőorvos által felírt, vényre kapható gyógyszer. Ezekről a kezelőorvosnak kell  felvilágosítást adnia. A recept nélkül kapható gyógyszerek közül a paracetamol és az ibuprofen a legelterjedtebbek. Mindkettő nagyjából azonos hatásfokkal csökkenti a fájdalmat. Fontos, hogy mindkét gyógyszert pontosan, a gyermek testtömegére kiszámolva kell adni, ez mindkét gyógyszer esetében 10 mg/kg egyszeri dózist jelent. Az allergiás reakcióktól eltekintve a gyógyszerszedéssel kapcsolatos problémák elsősorban a hosszas vagy gyakori bevitelből adódnak. A gyógyszerformák közül 1-2 éves korig elsősorban a kúpok, 6-8 éves korig a szirupok javasoltak, nagyobb gyermeknek tabletta is adható.