Égés, forrázás ellátása

Az egyik legtöbb szülői szorongást kiváltó balesettípus - nem ok nélkül. Az égés, forrázás maradandó, az életminőséget jelentősen rontó sérüléseket okozhat, és minden évben van néhány tragikus, halállal végződő eset is. Szülőként azonban sokat tehetünk a károsodás csökkentése érdekében, ha megtörtént a baj.

Szerző: Dr. Krivácsy Péter | Lektor: Dr. Sirák András
Publikálás dátuma: 2015-10-09

A gyerekeknél kb. kétszer annyi esetben történik forrázás, mint égés. A helyszín és az esetek jelentős része tipikusnak mondható: kiemelkedően gyakoriak a háztartási balesetek, ezen belül is a konyha: kávé, forró ételek (levesek, főzelékek), italok ömlenek véletlenül a kisgyerekekre.


Mikor nagyon súlyos az égés?

  • A testfelület 10%-nál nagyobb égés, forrázás esetén minden mástól függetlenül.
  • Mély égés – kiterjedéstől függetlenül – súlyosnak tekintendő.
  • Az arcot, nyakat, nemi szervek, végbélnyílás környékét, kezet, lábat érintő, ízületek feletti égésnél, forrázásnál, végtagi égésnél, ha végtag teljes kerületében sérült.
  • Elektromos, kémiai égés esetén.
  • Forró gőzök, gázok belélegzésekor.
  • Ha a sérültnek más, súlyos sérülése is van az égésen kívül.
  • Komolyabban kell venni minden esetben a gyerekeket, a speciális ellátást igénylőket, pl. mozgáskorlátozottak, fogyatékkal élők, vakok.
  • Talán a legsúlyosabb forma a belső égés, amikor a szájüreg, garat, gége és a belső légutak égnek meg. Ezt első látásra laikus nem tudja megítélni, de ha arcon lévő füst, korom szennyeződést látunk, gondoljunk rá.


Milyen mély?

Első fokú vagy felületes égés. A bőr legfelső rétege sérül, leginkább napsütés vagy rövid hőhatás miatt. Piros és fájdalmas, hólyagok nem láthatók az érintett területen. 3-6 nap alatt nyom nélkül gyógyul. Kellemetlen, de veszélytelen, enyhe forma.

Másodfokú égés. A bőr középső része (irharéteg) is sérül. Forró folyadékok, tűz szokta okozni leginkább. Az égett terület Piros, hólyagos, a hólyagok kifakadhatnak és nagyon fájdalmasak. 2-4 hét alatt gyógyul, a mélységtől függően heggel vagy heg nélkül.

Harmadfokú égés. A bőr teljes vastagságában sérült. Kémiai anyagok, elektromos áram, forró fémek a gyakori okai. Gyöngyházfényű, áttetsző vagy pergamenszerű a bőr. Érzéketlen az érzőideg-végződések elhalása miatt. Hegesen gyógyul, bőrátültetésre gyakran van szükség.

Negyedfokú égési sérülésként említik, ha a bőr alatti részek (izmok, inak, szalagok stb.) is megégnek.


Fotó: pixabay.com

Mit kell tenni égés, forrázás esetén?

1)   Súlyos égés esetén

  • Próbáljon megnyugodni és átgondoltan cselekedni. Nyugtassa a gyermeket!
  • A további égés megakadályozása. Vegyszer által okozott égési sérüléseknél az anyag eltávolítása száraz kendővel, majd lemosás bő vízzel.
  • Hűtés. Az égés folyamata nem ér véget a kontaktus megszakadásakor. A sérülések az idővel súlyosabbnak mutatkozhatnak az első pillanathoz képest, ezért kulcsfontosságú a terület hűtése. Folyasson az égett bőrre tiszta, hűvös (15-20 °C) csapvizet kb. 15 percig. Nem szabad viszont kihűlést okozni, erre leginkább csecsemők kisgyerekeknagy kiterjedésű (20 % feletti) égéseinél van esély. Ilyen esetben csak 1-2 percig hűtse a bőrt. Használhat égési kötszert is, mely kiváltja a vízzel való hűtést, fertőtlenít, megakadályozza a további sejtkárosodást és csökkenti a fájdalmat Bármilyen eredetű égésnél, forrázásnál alkalmazható
  • Hívjon mentőt!
  • Helyezzen fel steril fedőkötést!


2)  Enyhe esetben (2-3 cm átmérőjű nagyságnál nem nagyobb, első- másodfokú égés, forrázás)

  • Hűtés. Folyasson az égett bőrre hűvös, tiszta csapvizet 10–15 percig. Ha elérhető, használjon égési kötszert.
  • Steril fedőkötés.
  • Fájdalomcsillapítás. Csak vény nélkül kapható, kornak megfelelő fájdalomcsillapító gyógyszereket adjon.

Megelőzés

Az égés az a sérülés fajta, ahol a megelőzésnek különösen nagy jelentősége van. A leginkább veszélyeztetett korosztály az éppen csak járni tudó, 10-20 hónapos csecsemők. Soha ne tegyen a forró teával, kávéval teli bögrét úgy az asztal szélére, hogy az a pici magára ránthassa. Ha már egyedül eszik-iszik, csak fogyasztható melegségűre lehűtött enni innivalót tegyen elé, amivel, ha leönti is magát, nem történik nagy baj. Soha ne hagyjon forró folyadékot tartalmazó fazekat, serpenyőt a földön!


kapcsolódó cikkek