Defibrillálás

Kórházsorozatok visszatérő momentuma, hogy egy beteg rosszul lesz, az EKG-monitor egyenes vonalat húz, mire az orvosok odaugranak és két telefonzsinór végén lévő fémlapát segítségével defibrillálják a bajba jutottat. Ma már közterületen, áruházakban kihelyezett félautomata defibrillátorokkal laikusok is elvégezhetik mindezt. Hogyan lehetséges ez?

Szerző: Dr. Krivácsy Péter | Lektor: Dr. Sirák András
Publikálás dátuma: 2015-10-20

Elég ijesztő látvány és úgy tűnik, nagy felelősség a szív elektromos „újraindítása”. Miért van az, hogy laikusok egyáltalán szóba kerülhetnek ennél az eljárásnál?

Ennek megértéséhez és a félelmek csökkentéséhez egy kicsit körbe kell járni a kérdést. Egy hirtelen szívmegállás kialakulásának pillanatában az esetek túlnyomó többségében (80-90%-ban) a szív nem áll meg teljesen, az izomrostok még mozognak, de összerendezetlenül. Emiatt mechanikusan nem működik a szív, vagyis nem továbbítja a friss vért a test és az agy számára. Ugyanakkor ez az állapot a mentő kiérkezésének pillanatában már csak az esetek kb. 40 százalékában áll fenn. Ez nagyon fontos különbség. Addig, amíg van összerendezetlen izommozgás a szívben, addig van esély arra, hogy a defibrilláció sikeres lesz és a szív újraindul. Ha ez az összerendezetlen mozgás megszűnik, tehát a szív minden szempontból megáll, a defibrillálás már nem hat, a túlélés jelentősen csökken.

Két dolog ebből rögtön megérthető:

  • Jobb az összerendezetlen szívmozgás (kamrafibrilláció), mint a teljes szívmegállás.
  • A helyszínen lévőknek nagyjából kétszer nagyobb esélyük van a szívet újraindítani.

Tehát a kérdés leginkább az, hogyan lehet biztonságos technikát adni a laikusok kezébe?


Fotó: wikipedia.org


Hogyan működik a félautomata defibrillátor?

A félautomata defibrillátorok elektronikusan ugyanolyan jók, mint a kórházi készülékek. A különbség az, hogy a félautomata készüléknél egy elektronikus algoritmus hozza meg a döntést arról, hogy kell-e defibrillációt végezni. Tehát a készülék használója csak arról dönt, hogy bekapcsolja a készüléket, arról nem, hogy kell-e defibrillálni vagy sem. A tervezésnél figyelembe vették, hogy a felhasználó izgul, ezért az utasításokat egy érthető, hangos hang mondja a programozott nyelven (ez Magyarországon a magyar nyelv). Úgy kell elképzelni, mint egy jól működő GPS berendezést: a készülék adja az utasításokat, azokat azonban valakinek végre kell  hajtani. Éppen ezért a neve félautomata és nem teljesen automata, hiszen a másik „fél”, a végrehajtás az ember kezében van.

Persze felmerül, hogy mennyire lehet biztonságos és jó hatékonyságú egy elektromos algoritmus. A válasz az, hogy nagyon jók a gépek, nagyon jók a döntéseik, tehát bátran és gyakorlatilag kockázatmentesen lehet használni, jól működő szívnél a gép nem hagyja, hogy elektromos áramot vezessünk a betegbe.


Gyakorlati információk:

  • Az elektródák felhelyezéséig folyamatosan történjen az újraélesztés!
  • Mindig azt kell tenni, amit a készülék mond!
  • A gép elmondja az elektróda pontos felhelyezését, de ezt rajzos ábrán is megjelenítik.
  • Amikor a gép elemez, a szívritmust ellenőrzi, olyankor ne érjen senki a beteghez, mert ez zavarja az elemzést. (Ilyenkor a mellkaskompressziókat is abba kell hagyni.)
  • Ha a gép defibrillációt javasol, akkor annak elvégzése előtt meg kell győződni arról, hogy senki sem ér a beteghez.
  • Defibrilláció esetén az nyomja a gombot, aki a mellkaskompressziót fogja végezni! A legújabb gépeken már gombot sem kell megnyomni, a gép önállóan végzi a defibrillációt.
  • A defibrilláció után legalább 2 percig folytatni kell az újraélesztést, függetlenül attól, hogy sikeres volt-e a defibrilláció vagy sem. A szív működése első pillanatban ugyanis csak elektromosan áll helyre, a jó mechanikai működéshez, vagyis a pumpáláshoz, még néhány percre van szükség, addig segítségre szorul.
  • A defibrillátor jelzi ha üzemkész és azt is, ha műszaki probléma adódik.

Defibrilláció gyermekkorban

Gyerekek újraélesztésénél lényegesen kisebb a defibrilláció jelentősége, mivel jóval ritkább körükben a hirtelen szívhalál, mint felnőttek esetén. Ennek ellenére a nemzetközi ajánlások tartalmazzák az automata defibrillátor (AED) használatát a gyermekkori újraélesztésnél is. A defibrillátor használata a szívbeteg és a hirtelen, átmenet nélkül (pl. sportpályán) összeesett gyermekeknél kiemelt jelentőségű.

Ideális, ha a defibrillátor rendelkezik gyermek elektródákkal, azonban ez nem gyakorlat. A felnőtt elektródák azonban használhatók egyéves kor felett, ha gyermekméret nem áll rendelkezésre. Ebben az esetben legjobb a mellkas elülső és hátulsó oldalára felhelyezni úgy, hogy a két elektróda közrefogja a szívet.

kapcsolódó cikkek