A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
karcinogén
Daganatot előidéző, rákkeltő (anyag vagy hatás).
kardiorespiratorikus
Szív (keringés)- és légzési. Ez egy összefoglaló fogalom, mivel a légzés és keringés zavarai sokszor nem különülnek el egymástól, kölcsönhatásban vannak.
kockázati tényező
Olyan tényező, amely egy betegség kialakulásának esélyét bizonyos mértékben megnöveli.
kohorsz vizsgálat
Azt vizsgálják, hogy az idő előrehaladtával, a vizsgálati alanyokban milyen betegségek alakulnak ki.
koleszterin
Egy speciális szerkezetű zsíroldékony molekula, mely az összes sejtmembrán fontos alkotója, és a szteroid hormonok előanyaga. A vérben fehérjéhez kötve fordul elő. Ezeket a komplexeket, melyek egyéb zsírokat (pl. triglicerideket) is szállítanak, lipoproteineknek nevezzük, és sűrűségük alapján különböztetjük meg őket. A koleszterin a szervezet működéséhez elengedhetetlen, de ha mennyisége a vérben felszaporodik, akkor nem megfelelő helyen lerakódva károsító tényezővé válhat.
komplementer medicina
Olyan kiegészítő gyógyító eljárások összessége, melyek a hagyományos nyugati orvoslás részét nem képezik, de annak módszereit kiegészíthetik a teljesebb gyógyulás reményében.
köszvény
Főként az ízületeket érintő betegség. Húgysavkristályok lerakódásával jár, melyet gyulladásos válaszreakció kísér. A húgysav egy része a porcokban rakódik le, ha mennyisége a normálisnál nagyobb. Köszvény az esetek nagy többségében (95%) férfiaknál alakul ki.
kötőszövet
A szervezet legnagyobb részét alkotó szövetféleség, mely a szervek funkcionális elemeit tartja össze, illetve elvégzi a fontos anyagok szállítását. A kötőszövet kötőszöveti rostokból és sejtekből épül fel. Ide tartozik a csont-, a porc- és a zsírszövet is, de ide soroljuk a vért is.
koszorúér betegség
A szívet tápláló koszorúerek beszűkülése, illetve az annak hatására kialakuló szívműködési zavar összefoglaló neve. Ilyenkor a szívizom nem kap elegendő tápanyagot és oxigént, eleinte csak terheléskor, majd nyugalomban sem, ezért működése károsodik. Teljes elzáródás esetén (infarktus) a szívizom el is halhat.
kromoszóma
A kromoszómákban található a DNS becsomagolt formában. A kromoszómák egy fehérje vázból és az arra szorosan rátekeredett DNS-ből állnak, sőt, még ez a szerkezet is feltekerve található meg bennük. Az sejt nyugalmi szakaszában lazább szerkezetet vesznek fel, sejtosztódáskor pedig még jobban összetömörödnek.
krónikus betegség
Elhúzódóan, akár az egész életen át fennálló betegség. Egyes betegségeket már fennállásuk kezdetétől is krónikus betegségnek nevezik (pl.: magas vérnyomás).