A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
népbetegség
A lakosság jelentős részét érintő betegség.
népegészségügy
Az egész lakosság egészségének felmérését, megőrzését, betegségeinek megelőzését célzó társadalmi tevékenységek összessége.
neuro-pszichiátriai zavar
Olyan, az idegrendszer működészavara következtében létrejövő állapot, mely pszichológiai tünetekkel is jár.
nukleotid
Nukleotidnak, vagy nukleotid bázisnak nevezzük az örökítőanyag alapegységét. A nukleotidokból épül fel a DNS (dezoxiribonukleinsav) és az RNS (ribonukleinsav). A felépítésben részt vevő négyféle nukleotid sorrendje határozza meg a gének által kódolt fehérjék aminosav sorrendjét, és ezen keresztül tulajdonságainkat.
nukleotid
A DNS és az RNS építőkövei, legkisebb önálló szerkezeti egységei. 5 különböző formájuk található a nukleinsavakban, ezek a genetikai szótárunk betűi. Három nukleotid kódol egy aminosavat. A nukleotidok a nukleinsavak felépítésén kívül önálló funkcióval is rendelkeznek, ugyanis a bennük található kémiai kötésekben energia tárolására is képesek.
nyirokcsomó
A nyirokutak mentén, illetve azok találkozási pontjaiban található csomók (nem mirigyek). Bennük nagy mennyiségben találhatóak immunsejtek, így a kórokozók, vagy tumorsejtek nyirokutakon történő terjedését megállíthatják.
nyomelem
Az ásványi anyagok közül azok az elemek, amelyek a szervezetünkben, a test tömegének 0,005%-nál kisebb mennyiségben vannak jelen.